Attentie!
Home / Weblog / Aan de gang met een nieuw aquarium

Aan de gang met een nieuw aquarium

Het staat al een tijdje in de planning, maar nu gaan we toch echt beginnen. De start van een nieuw aquarium! Voorheen heb ik altijd rechthoekige bakken gehad, varierend van 60 centimeter in lengte tot 160 centimeter. Nu ga ik het compleet anders aanpakken met een (bijna) vierkante bak. Het nieuwe aquarium heeft de afmeting van 70x60x50 en krijgt een zwevende kap. Soms is het voorspel leuker dan het echte werk, dus laat het voorspel maar beginnen!

Aquarium voorspel

Ik vind het heerlijk om internet af te struinen en op zoek te gaan naar foto’s van mooie aquaria. Met mijn aquariumboeken bij de hand, zoek ik dan naar de namen van de planten en vissen. Een van de boeken die ik hiervoor het meest gebruik is: Aquariumplanten (Christel Kasselmann). Zo’n beetje de bijbel wat betreft aquariumplanten. De nieuwste aquariumplanten staan hier echter niet in, waardoor ik ook regelmatig naar de website van Tropica surf. Aan het eind van de inspiratiesessie heb ik dan een lijst namen van planten en vissen. Wanneer ik dit een paar keer heb gedaan, heb ik een mooi overzicht van wat ik mooi vind. Uiteindelijk maak ik een top 10 van planten en ga ik aan de slag met het maken van een beplantingsschema.

Voor mij is het hebben van veel verschillende en bijzondere aquariumplanten belangrijker dan de dieren in het aquarium. Ik pas de gewenste vissoorten en overige dieren dan ook aan op mijn planten keuze. Ondanks dat ik erg gecharmeerd ben van Cichliden, zullen ze waarschijnlijk niet in het aquarium komen. Dit zal namelijk ten koste gaan van de (kwetsbare) planten. Nee, ik ga voor kleine vissen die zich kunnen verstoppen in het oerwoud van planten.

Vanmiddag ga ik aan de slag om mijn eerste planten en vissen lijst te maken. Enkele plantennamen die ik al heb opgeschreven zijn; Proserpinaca palustris, Rotala indica Rotundifolia en de Alternanthera Reineckii “mini’’. Deze planten zullen voor de rode tinten in de bak gaan zorgen. En qua vissen ben ik nog steeds gecharmeerd van de Rasbora Galaxy (Danio margaritatus/Hemelse Pareldanio).

En dan heb ik het nog niet eens over de techniek gehad….. 🙂

Over BasvanRooij

BasvanRooij

Bekijk dit ook eens

Tijd geleden (toyotatsport)

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets schreef. Me 160 bak draait zeer …

4 reacties

  1. Leuk artikel Bas! Zo heb ik regelmatig ook gezeten in de voorbereiding van mijn aquarium.

  2. Toyotatsport

    Leuk stuk Bas. Planten lijstje ziet er goed uit. Misschien dat we tzt wat kunnen gaan uitwisselen. Ben benieuwd wat voor een techniek je gaat gebruiken. Ga je voor co2 en led of gewoon T5

Geef een reactie