Attentie!
Home / Weblog / Techniek / Aanschaffen van de lampen (T5 of LED)

Aanschaffen van de lampen (T5 of LED)

In eerdere blogs ben ik al begonnen over de voorpret van het opstarten van een aquarium. Af en toe kan het mijn hersenen ook doen kraken. Ik heb iets in mijn hoofd en ik wil het graag goed doen, maar welke techniek is nou de juiste. Neem bijvoorbeeld de verlichting. Vroeger was er de overgang binnen de TL verlichting van T8 naar T5, maar inmiddels wordt LED verlichting alweer een tijd gebruikt en ontwikkeld dit zich razend snel. Ik heb er lang over nagedacht, maar uiteindelijk ben ik voor LED verlichting gegaan. In dit artikel zal ik proberen toe te lichten (haha woordgrap) waarom ik deze keuze gemaakt heb.

Eerdere artikels over het opstarten van mijn aquarium.

Verschil tussen T5 of LED verlichting

Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen T5 en LED verlichting, maar het een vond ik belangrijk dan het ander. In mijn keuze heb ik dan ook niet alle verschillen laten meewegen. Hiernaast een kort overzicht van de voor- en nadelen tussen T5 en LED lampen.

T5 lampen
LED verlichting

 • Goedkoper dan LED
 • Betere fotosynthese
 • Betere lichtspreiding
 • Beter voor plantengroei
 • Geen slechte merken
 • Meer kleuren mogelijk
 • Uit-ontwikkeld
 • Opwarmtijd
 • Minder branduren
 • Niet altijd dimbaar
 • Veel warmte
 • Veel branduren
 • Volop in ontwikkeling
 • Geen opwarmtijd
 • Lagere spanning
 • Weinig warmte
 • Makkelijk dimbaar
 • Gerichte lichtopbrengst
 • Duurder in aanschaf
 • Niet altijd RGB
 • Minder lichtspreiding
 • Goedkoop is duurkoop
 • Minder kleuren mogelijk

Het bovenstaande lijstje is nog lang niet af en zal de komende jaren nog verder aangepast kunnen worden. Daarmee kom ik op het punt dat LED verlichting volop in ontwikkeling is. In diverse aquariumwinkels werd mij dan ook aangeraden om ‘gewoon met T5 door te gaan’. Ergens hadden ze ook gelijk, want ik heb immers alle spullen voor een T5 lichtkap in huis. Alle spullen waren twee jaar geleden aangeschaft, maar ik had het gevoel dat het inmiddels achterhaald was. Tegen het advies van de verkoper in, ben ik op zoek gegaan naar meer informatie. Zo kwam ik er achter dat bij het aanschaffen van LED verlichting, goedkoop echt duurkoop is. LED verlichting wordt massaal geproduceerd in de Aziatische landen, maar dit komt de kwaliteit niet ten goede. Het is van belang dat de juiste kleuren op je verlichting zitten. Voor een planten aquarium is LED verlichting met RGB (Rood, Groen en Blauwe) verlichting een must. Deze drie kleuren kunnen samen alle kleuren van het kleurspectrum krijgen. Hierdoor kom je wel in het duurdere segment lampen terecht.

Aquarium met open kap

Bij het aanschaffen van mijn aquarium, had ik de wens op een zwevende lichtkap te maken. Ik wil een open aquarium, waar hout en planten eventueel uit kunnen groeien. Na heel wat geknutsel met mijn schoonvader, hadden we een lichtkap gemaakt waar plaats was voor zes T5 lampen van 26Watt. Eenmaal boven het aquarium geplaatst, zag het er lomp uit en was het niet zoals ik had gehoopt. De kap werd gedemonteerd en de keuze voor LED verlichting was gemaakt! LED verlichting was immers smaller en kon ik boven de bak plaatsen, zonder een kap te gebruiken. Nu moest ik alleen nog op zoek naar de juiste LED verlichting.

Welke lamp heb ik gekocht?

Het aanschaffen van een nieuw aquarium is een mooie gelegenheid om een bezoek te brengen aan Zoo-Zajac. Een van de grootste dierenwinkels van Europa, met een enorme aquariumafdeling. Hier hadden ze verschillende soorten LED verlichting en kon ik inspiratie opdoen. Bij de afdeling van Dennerle viel mijn oog op prachtige LED verlichting die zo’n 10cm boven het wateroppervlak te bevestigen was. Toen ik het prijskaartje zag, liep ik achteruit en deed ik net of ik de lamp niet had gezien. Ik kon deze lamp echter niet uit mijn hoofd zetten, maar 180 euro voor één balk vond ik iets te veel (ik wil immers drie balken). Thuis ben ik op zoek gegaan naar vergelijkbare lampen (qua specificaties) en kwam uit op twee verschillende merken, Chihiros LED en JMB Aqua LED. Ik heb uiteindelijk voor JMB Aqua LED gekozen, aangezien deze makkelijker te monteren was boven een aquarium van 70cm.

JMB Aqua LED

Meer informatie: JMB aqua Leds website

Conclusie betreft de aankoop

Op het moment van schrijven zijn de lampen nog uit en moet er nog water in de bak. Over een week of tien weet ik of ik er goed aan heb gedaan om LED verlichting te kopen en of JMB aqua LED een kwalitatief goed product is. Ik zal op Aquarianen.nl mijn bevindingen plaatsen. Alle spullen voor mijn T5 lichtkap heb ik nog niet weggedaan, dus bij tegenvallende resultaten kan ik altijd nog teruggrijpen naar de oude vertrouwde T5 verlichting. Maar ach, het oog wil ook wat.

Over BasvanRooij

BasvanRooij

Bekijk dit ook eens

Tijd geleden (toyotatsport)

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets schreef. Me 160 bak draait zeer …

2 reacties

 1. Bertus1979

  hallo
  leuk stukje

  ik overweeg ook ledverlichting voor een planten bak en mijn oog was ook op jmb gevallen

  hoe is jou ervaring nu??

  mvg Bert

Geef een reactie