Attentie!
Home / Weblog / Algemeen / Van tevredenheid tot erwtensoep
featured-weblog 02

Van tevredenheid tot erwtensoep

Enkele weken geleden brak voor mij eindelijk de zomervakantie aan. Als leerkracht had ik er al naar uitgekeken. Tijd zat om eens lekker aan mijn aquarium te beginnen. Zoals ik al in eerdere blog artikelen had geschreven is de voorpret leuk, maar er daadwerkelijk mee bezig zijn is leuker. Inmiddels waren alle spullen aangeschaft en kon ik gaan beginnen met inrichten. Echter verliep niet alles zoals verwacht en zwemmen er aan het eind van mijn vakantie nog steeds geen vissen en garnalen in. Verkeerde waterwaarden met erwtensoep tot gevolg.

Aan de slag!

Ik werd geïnspireerd door twee scapes die op Aquarianen.nl voorbij kwamen. The Dead Tree en Nature’s Chaos vind ik erg mooi, vooral omdat het een ‘island scape’ betreft. Je kunt er van alle kanten naar kijken. Aangezien mijn aquarium bijna vierkant is (70x60x50cm) leek het mij leuk dat je er van drie kanten in kan kijken.

Na enkele dagen was het dan zover. Ik had twee mooie grote stukken hout als hardscape, waaromheen ik de planten geplant heb. Aan de zijkanten moet zich een tapijt van Hemianthus Callitrichoides vormen en aan de voorkant van het aquarium groeid de Utricularia Graminifolia. Aan het eind van de dag was ik nog niet helemaal tevreden, maar ik wilde het eens een weekje aanzien.

Specificatie aquarium

Formaat: 70x60x50
Filter: Jebao 503
Verlichting: 3x JBM LED (2x wit/blauw en 1x wit/rood)
Co2: 1 bpm (Propeller reactor)
Verwarming: Inline 300W

Tot zover het goede nieuws

Na drie weken stond alles er mooi bij en begon het ook goed te groeien. Tijd om de eerste bewoners aan te schaffen. Ik had een mooie groep van 36 Taiwan Bee garnalen gekocht. En daar is het fout gegaan….. Ik ben vergeten het water te testen, waaruit bleek dat het water veel te hard was. De GH en KH waarden waren enorm hoog. Met als gevolg dat alle garnalen binnen 2 dagen dood waren. Dit gaf een enorme schommeling in de waterwaarden, met een algenexplosie tot gevolg. Super stom van me, aangezien ik in de eerste twee weken het water wel getest had. De hoge GH en KH waarden komen direct uit het leidingwater, waardoor ik een osmose apparaat heb aangeschaft. Ook had ik besloten om de boel helemaal leeg te trekken, zodat ik alle dode dieren beter kon verwijderen. Hierdoor had ik direct de mogelijkheid om de bak te restylen (aangezien ik nog steeds niet tevreden was).

Inmiddels is er een stuk hout verdwenen, zodat er meer ruimte is voor de beplanting. De lampen draaien op halve kracht en ik wissel wekelijks met een mix van osmose en leiding water. De waterwaarden lijken stabiel, maar het alg blijft maar komen (draadalg en zweefalg). Inmiddels dus ook een UV-C unit aangeschaft, wat nu op mijn filter draait. Hopelijk is het groene water (erwtensoep) snel weer helder en kan ik me gaan richten op de juiste waterwaarden. Ik denk dat ik maar eens de EI (estimative Index) methode ga uitproberen.

To be continued…. maar niet in mijn vakantie, want die is bijna afgelopen.

Over BasvanRooij

BasvanRooij

Bekijk dit ook eens

Tijd geleden (toyotatsport)

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets schreef. Me 160 bak draait zeer …

Geef een reactie