Aquarium vissen – Poecilocharax weitzmani

In mijn vorige artikel, schreef ik over de voorpret bij het aanschaffen van een aquarium. In het artikel, Aan de gang met een nieuw aquarium, beschreef ik hoe ik boeken doorblader en internet afstruin naar de mooiste planten en vissen. Zo kwam ik vandaag in mijn zoektocht een nieuw visje tegen, de Poecilocharax weitzmani. Toch komt dit visje (helaas) niet in mijn toekomstige aquarium, aangezien het niet aan zijn eisen zal voldoen.

Poecilocharax weitzmani

Dit leuke kleine visje is afkomstig uit Zuid-Amerika en zwemt vrolijk met zijn soortgenoten in de grote Amazone rivier. Om precies te zijn in de Solimoes, Rio Negro en Orinoco delen. Opmerkelijk feit is dat de vissen afkomstig uit Colombia en Brazilië meer kleur bevatten dan de vissen afkomstig uit Venezuela. En kleur is wat dit visje zo bijzonder maakt. Het mannetje kan zijn rugvin uitwaaieren tot een rode waaier.

Moeilijke omstandigheden

De Poecilocharax weitzmani is een prachtige vis die in ‘scholen’ leeft. Echter stelt het hoge eisen aan zijn omgeving en aan de waterwaarden. Zo mogen PH (5,5 – 6.5) en GH (0 – 4) niet te hoog zijn en verdraagt het niet te veel licht. Ze moeten veel beschutting hebben door middel van hout en planten. Daarnaast is de Poecilocharax weitzmani geen echte scholenvis en gedijen ze (net als bij Cichliden) goed als koppel. Toch kun je ze prima als scholenvis houden, maar zullen ze dan zeer schuw zijn. Geen typische vis voor in een gezelschapsaquarium.

Niet in mijn nieuwe bak

Aangezien ik voor een gezelschapsaquarium wil gaan met veel licht eisende planten, zal de Poecilocharax weitzmani niet in mijn nieuwe bak komen te zwemmen. Erg jammer, want het is een prachtige vis! Misschien dat ik in de toekomst een speciaal bak ga maken.

Meer informatie:

2017-08-02T22:40:04+00:00

About the Author:

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.