Snel je water testen dankzij JBL Pro Scan

Normaal ben ik niet zo van het maken van reclame, maar voor de JBL Pro Scan maak ik graag een uitzondering. Iedere hobby heeft positieve en minder positieve kanten. Zo vind ik het meten van de waterwaarden van het aquarium erg vervelend. Het duurt lang en ik heb nooit zoveel gehad met chemie en scheikunde. Het testen met een strip, foto maken en de waardes aflezen op je mobiele telefoon vind ik dan ook een enorme uitkomst!

Om de verschillende waardes te meten in mijn aquarium, gebruik ik altijd het koffertje van Sera. Hier zitten alle testsets in en naar mijn weten is dit een van de meest nauwkeurige meetsets die er is. Ik vind het alleen verschrikkelijk om te doen! Eerst met een spuitje het water doseren in het reageerbuisje en daarna de druppels erbij doen. Hoe vaak heb ik wel niet gehad, dat ik de tel kwijt was geraakt of dat er een druppel met lucht uit kwam. Tja, was de test met zo’n ‘luchtdruppel’ nog wel betrouwbaar…. opnieuw! Er ging zo een half uur voorbij met het meten van de waterwaarden en dat iedere week.
Afgelopen week stuitte ik op een product van JBL, wat in 2015 op de markt is gekomen, de JBL Pro Scan. Met deze manier van testen ben ik in drie minuten klaar en heb ik alle gegevens ook direct digitaal!

Wat is de JBL Pro Scan?

De JBL Pro Scan is een product wat bestaat uit een testkaart (Pro Scan color card), meetstrips en een applicatie voor op je smartphone. In de app geef je aan dat je het water gaat testen. Je moet de meetstrip enkele seconden in het water houden en op de color card leggen. In de tussentijd heeft je app terug geteld van 60 seconden naar nul en maak je een foto van de color card waar de meetstrip op ligt. Binnen enkele seconden krijg je een digitaal overzicht met alle belangrijke waterwaarden.

De JBL Pro Scan meet de volgende stoffen; Nitraat (NO3), Nitriet (NO2), totale hardheid (GH), gezamelijke hardheid (KH), Zuurgraad (PH), Chloor (CI) en Koolstofdioxide (CO2).

Is de JBL Pro Scan nauwkeurig?

Over het algemeen zijn de druppeltests nauwkeuriger en betrouwbaarder dan het aflezen van meetstrips. Echter geeft het in mijn ogen wel een prima indicatie van de waterwaardes. Je moet er echter wel voor zorgen dat de omstandigheden bij het meten ideaal zijn. Zorg dat je de foto precies na één minuut maakt. Wanneer je langer wacht, worden de resultaten onnauwkeurig. Daarnaast zal de kwaliteit van de camera en lichtinval ook van invloed zijn. Wanneer je onder dezelfde omstandigheden de JBL Pro Scan gebruikt is het voor mij nauwkeurig genoeg en wanneer ik een bepaalde waarde niet vertrouw, dan kan ik alsnog terug grijpen naar de druppeltest van Sera.

Is de JBL Pro Scan duur?

Er bestaan twee verschillende verpakkingen voor de JBL Pro Scan. Je hebt de startset en de recharge set. In de winkel scheelt het maar drie euro tussen beiden sets, maar zonder de startset kun je het product niet gebruiken. In de startset zit namelijk de color card, die je nodig hebt om te meten. De startset kost €17,95 en de recharge set €14,95. In elke set zitten 24 strips, dus je kunt 24 keer meten. Dat komt neer op 0,75 cent per meetbeurt met de startset en 0,62 cent bij de recharge set. Belangrijk om op te merken is dat je per meetbeurt zeven verschillende stoffen meet.
Wanneer je van Sera de druppeltests koopt ben je rond de 57 euro kwijt om bovenstaande zeven stoffen te kunnen meten. Volgens de website van Sera kun je met elke testset zo’n 60x meten. Dit komt neer op 0,95 cent per meetbeurt.

Kortom, JBL Pro Scan is niet duur, maar misschien iets minder nauwkeurig dan een druppeltest. Echter gaat het meten met de JBL Pro Scan veel sneller, wat voor mij een enorme meerwaarde is. Bij schommelende waterwaarden zal ik altijd teruggrijpen op de druppeltests.

2018-05-20T23:58:41+00:00

About the Author:

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.